Van Maand tot Maand

Winter 2021-2022

De eerste winter op het Vuurpad is voorbij. In deze niet zo’n strenge winter maakte de das zijn dagelijkse rondjes (zie beelden wildcamera). We hebben de boswijngaard ook verder vorm kunnen geven en alles is klaar voor het planten van de druivenstokken (zie blog AiméVin).

Corrie en Dudley gingen redelijk ongemerkt over het Vuurpad. Eunice had wat andere plannen en heeft enkele bomen geknakt en het dak van ons schuilhutje ietsje verderop geplaatst. Maar in het gezelschap van de buizerds in de buurt was het snel weer gefikst. Na de eerste mooie nawinter dagen begint nu weer alles te groeien en te bloeien, en komen de insecten weer tevoorschijn. Lente is coming…

Herfst 2021

De herfst loopt ten einde op het Vuurpad en allerlei paddenstoelen hebben hun kopjes opgestoken. Hun namen (dodemansvingers, plooivlieswaaiertje, hazenpootje) zijn al even bijzonder als zijzelf. De eetbare varianten helpen we nog een handje door boomstammetjes te enten met ‘deuvelbroed’.

Om de uilen in de buurt een veilige plek om te broeden en te schuilen te geven, hebben we een uilenkast opgehangen. De grootste klus was het planten van de fruitbomen (de kluit was wat zwaarder dan gedacht). Met wat hulptroepen is dat uiteindelijk gelukt, dus nu maar hopen dat we volgend jaar de eerste vruchten hiervan kunnen plukken. De laatste dagen van de herfst zijn besteed aan het boren van de gaten (met de hand!) voor de steunpalen van de wijngaard. We gebruik hiervoor robinia-stammetjes van het Vuurpad zelf. Daar gaan we de winter rustig verder mee, als ook voor de rest alles in diepe rust is…

Zomer 2021

De eerste zomer op het Vuurpad is weer voorbij. In juni begonnen met de eerste maaibeurt; de maand erna de ingangspoort opgeknapt en een afdakje gemaakt. Verder nog het her en der rondliggend hout gebruikt om een aantal houtwallen te maken. Het laatste klusje van de zomer was het maken van een insectenhotel en het graven en een paddenpoel. De eerste gasten zijn inmiddels gearriveerd.

We blijven ons verwonderen wat er allemaal leeft en groeit en de wildcamera maakt overuren. Ook zijn de eerste potjes vlierbessenjam gemaakt en zijn wat brandnetels in de soep beland. In de herfst komen de fruitbomen en -struiken, en zaaien we de eerste gras- en bloemenmengsels. We kijken er naar uit… (lees ook Vuurpad van geluk).

vuurpad natuur & dier voedselbos